Pallekarmhage på verandaen

Noen av produktene i dette innlegget er sponset fra Plantasjen  

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Da jeg var yngre og drømte om mitt fremtidige jeg, hvordan jeg skulle leve livet mitt, var det alltid en hage med i bildet. Jeg drømte om en frodig hage med store trær, grønnsaker, bær, blomster, bier, hengehøyer og små oaser med duftende urter. Jeg må innrømme at jeg har møtt meg selv i døra mange, mange ganger etter at mitt voksne jeg endelig fikk hus og hage. For jammen er det mye styr! Jammen er det mye luking og snegler og løvetann og vanning og klipping. Hagen føles nesten som et uoverkommelig stort prosjekt til tider, og det uten at vi har altfor mye å holde styr på. Så der drømmen tidligere var en frodig hage, er drømmen nå en frodig og lettstelt hage. En praktisk og funksjonell hage. En hage som ikke spiser opp tida vår, men en hage vi faktisk får brukt. Med ting vi faktisk spiser. Og ikke minst: blomster som bidrar til at insektene våre kan dra på jobb hver dag.

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Da jeg i vår gikk i gang med å planlegge brukshagen min endte jeg på en pallekarmhage på verandaen. Argumentene for dette var flere:

-      Lett tilgjengelig rett utenfor kjøkkenet.

-      Null forekomst av ugress.

-      Ingen snegler.

-      Jeg kan tusle ut uten å ta på meg sko – ergo, det er lettere for meg å ta vare på vekstene som jeg håper vil trives her.

-      Lett tilgang på vann (og en slik hage krever mye vanning).

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Pallekarmer er geniale for å bygge en liten hage på verandaen eller balkongen. Her er mine tips til hvordan du får pallekarmhagen oppe å gå:

-      Pallekarmer kan settes opp på hverandre og bygges i flere nivåer. Tenk over hva du skal så i karmene og tilpass høyden deretter. Om det du dyrker vokser nedover (som gulrøtter) trenger du to i høyden.

-      Hos Plantasjen får du praktiske brett til å ha under pallekarmene. Dette gjør at du ikke får vannskader på verandaen. Har du pallekarmene i hagen bidrar brettene til at ugresset ikke finner veien opp i kassene.

-      Bruk en fiberduk i bunnen av pallekarmene. Dette holder jorda på plass.

-      Ha lecakuler i bunnen. Lecakulene kapsler inn vann, samtidig som de drenerer. En stor sekk lecakuler er passelig til en pallekarm.

-      Beregn fire sekker jord til èn pallekarm. Merk: det går ofte mer jord enn du tror. Jeg trengte nesten 30 sekker jord til mine fire pallekarmer der tre av karmene er i dobbelt høyde. Ja, det var en real treningsøkt!

-      Tenk over hva du planter. Hva liker du av grønnsaker? Hva bruker du i matlagingen? Jeg har plantet urter (bruker det til alt!), brokkoli, grønnkål, tomat og gresskar. I tillegg har jeg fokusert på blomster som insektene våre liker. Jeg har valgt stauder som kommer igjen år etter år. Jeg har også plantet erteblomster, fordi de er lukten av barndom. Vinn, vinn at både jeg og biene liker dem. 

-      På varme dager må blomstene og grønnsakene vannes hver dag, noen ganger morgen og kveld. Legg gjerne vanningen til først eller sist på dagen. Blomstene kan bli svidd av å vannes når sola er på sitt sterkeste.

-      Vekstene trenger gjødsel. Vi har endelig fått høner og har derfor tilgang på utmerket gjødsel. Jeg har også lyst til å begynne med bokashi.

-      Mange har spurt om drivhuset vi har over en av pallekarmene. Det er fra Plantasjen og er genialt til for eksempel tomater som trenger litt ekstra varme. 

 

upload.jpg

Jeg krysser fingrene for at de fleste morgenkaffekoppene kan nytes her i sommer. 

//MARTHE//