Klukk og kakkel

I går følte jeg at gårdsidyllen var temmelig nær. Vi har nemlig fått høner, og i går holdt jeg på med hagearbeid i flere timer, hyggelig akkompagnert av to kaklende og skravleglade hønefrøkner. 

upload.jpg

Flere har spurt om jeg kan skrive litt om det å starte med høner. Starte og starte, jeg kan vel ikke skryte på meg å ha startet et voldsomt hønsehold, men litt har jeg lest meg til og erfart som to uker gammel hønemor. Vi har to høner trippende på tunet, og vi vil gjerne ha flere. Vi har ikke hane, og det er ikke nødvendig, men strengt tatt skulle vi hatt en hane som kunne passet på tuppene. Hanen skaper ro og sørger for at hønene går inn om kvelden (vi har hatt mange morsomme kvelder der vi trygler og ber og jakter hønene for å få dem inn) 

Noe å tenke på: 

- Hønene må ha plass, minst én kvadratmeter per 4. høne. Vi har hønene i en bod her på gården. Det er ikke isolert, så vi tar dem inn i låven til vinteren. De fleste hønseraser tåler kulde, men vi har muligheten til å gi dem en varmere vinterbolig, så da gjør vi det. 

- Hønene må ha en vagle. En verpekasse er også nødvendig. 

- Du må ha tid til å se til hønene dine hver morgen og kveld.  

-  Alle dyr skal ha tilgang på friskt vann og mat hver dag. 

- Hønene må ha tilgang på skjellsand. I den bader de for å ta vare på fjærprakten sin, og de spiser også sanden. 

- Matjakt er selve livet for høner. Gjør hverdagen morsommere ved å gi de litt ekstra godsaker å jakte på eller spise på, men ikke så mye at de får for lite av det vanlige fòret sitt. Noen biter kålrot, litt mais, noen salatblader er topp. 

- Vil du bevare det gode naboskapet bør du spørre naboene dine før du anskaffer hane. Kykkelikyyyyy!  

- Høner lukter, og de gjør fra seg både her og der. Tenk over om dette er greit før du anskaffer deg dyr. 

- Høner ser ikke forskjell på prydplantene dine og løvetann. Til gjengjeld bidrar de til å holde mordersnegle-bestanden nede da dette er gourmetmat for hønene. 

upload.jpg

Det var noe magisk over å finne det første lille egget i hønsehuset. Nå får vi et stort og et lite egg hver dag. Et fra Lotta, ett fra Marikken. 

upload.jpg

Så selv om jeg springer halve dagen og forsøker å få katten fra å jage hønene til skogs, og må forklare livet og døden til barna etter at samme katt spiste kyllingen vår, så er det stort sett bare gøy med høner.  

God helg! 

//MARTHE//