Matauk

Vi er tre venner som setter oss sammen i en bil, kjører på svingete veier med bryske fjell som truer over oss, sveiver ned vinduet og sitter med vidåpne nesebor som sniffer detektivaktig etter den skarpe lukta av den ville hvitløken. Dette er det vi gjør rett etter jobb en mandag i april. 

upload.jpg

Det perfekte ramsløkstedet åpenbarer seg. Folk flest holder disse stedene tett til brystet. Det er gull det som dekker bakken. I hvertfall kjennes det verdifullt. Og verdifulle ting må noen ganger holdes hemmelig. Men vi har fått vite om stedet, og vi plukker grådig. Allikevel er det nok til alle. Det bugner! 

upload.jpg

Vi fniser av ramsløklykke og fabler om alt vi skal lage. Deler erfaringer og tips. Vi sitter på bakken og hører fuglene som er yre og glade i trærne over oss. Strekker tida. 

upload.jpg

Og vi tar bilder. Forsøker å fange lyset som legger seg så fint over bladteppet. 

upload.jpg

Nevnte jeg grådig? Det skal deles, jeg lover. Alle som vil ha kan komme å få. Jeg har så det monner. 

upload.jpg
upload.jpg

Jeg burde kutte og hakke og fryse, men jeg kan ikke dy meg når jeg ser at jeg har alle ingrediensene til ramsløkpesto. Valnøtter, ramsløk, parmesan, olje og sitron. Mmm, det gøye først, sånn har det alltid vært med meg. 

upload.jpg

Det lukter en blanding av ramsløk og hegg på kjøkkenet. Jeg tar inn alt jeg makter fra naturen om dagen, og store kvister med hegg sprer søte dufter i hele huset. 

upload.jpg

Oppskriften jeg bruker er fra min egen bok, "Kyss hverdagen", og her får dere den.

RAMSLØKPESTO

100 g ramsløk  

1 dl valnøtter

30 g parmesanost

1/2 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

Rist valnøttene noen minutter i en panne for å få frem den gode nøttesmaken. Bland alle ingrediensene, utenom oljen, i en food prosessor eller bruk en stavmikser. Tilsett oljen i en tynn stråle til en jevn pesto. Tilsett mer olje om nødvendig og smak til med salt. 

upload.jpg

At noe som vokser opp fra bakken, der inne i skogen, kan gjøre meg så glad.

Bruk naturens skatter du også, det gir så mye!