BLOMKÅLSUPPE MED SPRØ KIKERTER, RISTA HASSELNØTTER OG GRØNNKÅLCHIPS

Vi har plukket og høstet denne sensommeren. Blåbær og bjørnebær har kommet i fryseren. Plommene og eplene henger tunge på trærne og frister til slang. Sensommeren og høsten er den beste sesongen for oss som liker å spise sesongbasert. Jeg snakker med døtrene mine om dette. At vi bør prøve å nyttiggjøre oss av det som er i sesong. Det smaker bedre, det er ofte kortreist. Og mye finner vi ute. Blomkål har vi ikke i den sparsommelige kjøkkenhagen vår, men heldigvis er den å finne i butikkene. På tross av en dårlig sommer for blomkålen, så ligger de lubne, hvite sky-grønnsaken i hyllene. God å knaske rå, super som substitutt for ris (kjør den til fin "ris" i kjøkkenmaskina) og nydelig som suppe.

Tradisjonell bomkålsuppe er kjempegodt, men noen ganger frister det med litt spenstigere tilbehør enn bacon. Rista hasselnøtter er fulle av smak, kikerertene tilbyr sprøhet og eksotiske krydder og grønnkålchipsen er et godt alternativ til baconet om du for eksempel vil ha en vegetarvariant.

BLOMKÅLSUPPE

Til fire

1-2 blomkål (avhengig av hvor sultne dere er og hvor store blomkålhodene er)

4 dl matfløte

6 dl h-melk

1 terning grønnsaksbuljong

salt

pepper

Dette er blomkålsuppe i sin enkleste form. Kun blomkål og fet, deilig melk og fløte og buljongterning + litt krydderier. Del blomkålen i buketter, dekk blomkålen med melk og fløte (hold igjen på væsken om det blir mye i forhold til blomkålen, eller tilsett mer om væsken ikke dekker blomkålen). Kok til blomkålen er mør og kjør suppen glatt med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

grønnkålchips

1 pose grønnkål, ferdig vasket

olje

salt

pepper

Kna grønnkålen godt med olje og krydder i en bolle. Legg grønnkålen på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek i 5-10 minutter på 180 grader varmluft. Sjekk at grønnkålen har blitt sprø før du tar den ut av ovnen. Legg grønnkålchipsen på litt kjøkkenpapir og la overflødig olje trekkes vekk.

sprø kikerter

1 boks kikerter

krydder etter smak

Skyll kikertene grundig i et dørslag i kaldt vann. Tørk dem godt på et kjøkkenpapir. Hell kikertene i en bolle og tilsett rieklig med ønsket krydder. Jeg valgte røkt paprika, spisskummin og salt. Chili og hvitløk er også godt. Legg kikertene på et stekebrett med bakepapir og bak i ovnen på 150 grader i 1 time. Rør litt i kikertene med en sleiv i blant. For å få kikertene ekstra sprø skrur du ovnen på varmluft de siste ti minuttene.

rista hasselnøtter

200 g hasselnøtter

2 ss smør

2 ss olje

havsalt

Smelt smør i en panne og tilsett olje og hasselnøtter. Rist på middels varme til hasselnøttene har sprø og nøttesmaken kommer enda sterkere frem. Hell hasselnøttene i en bolle og tilsett godt med salt. Jeg liker å dele opp nøttene.

God sesongmiddag!

//MARTHE//