For 10 år siden..

For ti år siden våknet jeg til en blikkstille Nordfjord, 27 glovarme vestlandsvarmegrader og et ærverdig, gammelt sveitserhotell som var fullstappet med østlandsfamilie og venner. En kjole med seksten lag tyll hang ved siden av senga. Endelig var dagen her. Jeg skulle gifte meg med han der snille, fine med de blå øynene. Vi snakket ofte om hvordan fremtida ville bli. Hvor var vi om ti år? Ti år! Så enormt langt frem i tid. Hvem ville vi være som mennesker? Ville vi være flere i vår lille, begynnende familie?

Og vips, så var vi der. Ti års-bryllupsdag. Om vi har forandret oss? Både ja og nei. Litt klokere, kanskje. Tryggere. Sterkere sammen. Og vi har blitt flere. To fine jenter som vi hver eneste dag snakker om hvor heldige vi er som har.

Han blåøyde fortjente en drømmedag. Uvitende stjal jeg han med meg etter frokost, kjørte langs Mjøsa. Første stopp Matfatet i Brummundal for litt "stuttreist matglede". Tid for lunsj i stekende sol. Stedet betegner seg som et utstillingsvindu for lokale råvarer, og her mesket vi oss med lokale oster, bær, grønnsaker og økologisk kylling.

Så kjørte vi videre, med favorittmusikk i ørene og hemmelige blikk. Forbi jorder og gårder og med denne enorme godværshimmelen over oss. Hjerteformede Helgøya tok i mot oss på beste vis, og vi stoppet ved Hovelsrud gård. Denne gården hadde jeg gledet meg til å se. Den har en vakker, rosa hovedbygning i empirestil som stod ferdig i 1847. Hagen er viden kjent og har vunnet mange priser. Den strengt symmetriske hagen formes av rips, solbær, bringebær og stikkelsbær, espalierte plomme- og kirsebærtrær og en mengde nyttevekster og vakre, gamle stauder og blomster der i mellom. Her ble vi møtt av et utrolig hyggelig og serviceinnstilt vertskap (pluss, store, fine Sara, familiens St. Bernhardshund som daglig rusler ned til Mjøsa for å ta seg et kveldsbad) som guidet oss ned den største, vakreste kastanjeallèen jeg har sett. En lite avstikker langs den bølgete kornåkeren og vi var fremme til vår destinasjon: Sommerfjøset på Hovelsrud gård.

Et enkelt, gammelt fjøs som har blitt varsomt restaurert og som nå tjener som overnattingssted for mennesker som liker det enkle liv, uten innlagt strøm og vann. Store dører kunne trekkes fra på hver langside av fjøset, og i 27 varmegrader fikk vi følelsen av å bo i en bungalow i Karibien.

Herfra kunne vi rusle til en annen skatt på Helgøya; nemlig Skafferiet. Dette stedet har jeg hatt lyst til å besøke i flere år, og det skuffet ikke. I den koselige hagen spiste vi ostekake og sjokoladekake som var pyntet med lavendel og friske bær. En fin prat med Charlotte som driver stedet fikk vi også. Jeg lar meg alltid imponere og inspirere av slike tøffe damer som får til ting. Interiøret på Skafferiet går forresten rett i interiørsjela mi, og her kunne jeg lett tatt med meg hodeputa mi og bodd. Lett og lyst og sommerlig. Jeg anbefaler også en tur rundt på gården der Skafferiet ligget: Hovinsholm. Vi gikk gjennom skogen og langs strendene tilbake til Hovelsrud og Sommerfjøset. Plukket markjordbær og samlet myggstikk. Gikk med lave skuldre i rusletempo. Hånd i hånd. Så totalt avslappet. Vanskelig å ikke bli det i slike omgivelser.

Resten av dagen var vi ved Sommerfjøset. Gjorde ingenting annet enn å lese, padle litt kajak, drikke en god årgangsvin som vi fikk i bryllupsgave for ti år siden, sitte på benken ute og synge tostemt "Brudemarsj fra Lødingen" for fulle lunger (haha). "Jeg har aldri vært så avslappa før", sa mannen da vi satt i hver vår gyngestol og kikket ut på Mjøsa ved midnatt.

Vi våknet med utsikt til kastanjeallèen og den duvende kornåkeren i det ene vinduet og Mjøsa i det andre. En kurv fullstappet med lokale godsaker ble levert på døra på ønsket tidspunkt. Frokost har aldri smakt bedre enn i solveggen på Sommerfjøset. Egg , syltetøy og kald eplejuice fra gården, steinovnsbakt brød, speltgrøt, yoghurt og varm kaffe. Vi kunne vært her i ukesvis.

Vi kommer garantert tilbake.

//MARTHE//