Franske følelser for det fineste porselenet

sponset tur

I forrige uke besøkte jeg Frankrike, et land jeg ennå ikke hadde krysset av på listen, men som allikevel var et høyt ønsket land å oppleve. Et lite knippe norske, svenske og danske bloggere fikk være med det franske porselensmerket Pillivuyt på tur til Provence og Paris for å få kjennskap til porselenet og dets historie, samt se den snart 200 år gamle fabrikken (jubileum neste år!) hvor mye fremdeles gjøres for hånd. Mange av produktene er innom så mange som 13 hender før det er ferdigstilt. Dette er porselen av høyeste kvalitet, noe av det med livstidsgaranti, og hvorfor fikk vi se på vår ferd gjennom fabrikken.

Fabrikken til Pillivuyt ligger ikke langt unna byen Bourges. Vi fikk bruke noen timer på å rusle i byen, spise is (solbær-is, åh, så godt det var), kjenne septembersola på kroppen, trave oss til topps i det høye, høye tårnet på den gotiske kirken i byen og smake deilig, kald hvitvin og geitost fra området. En sånn fin dag.

Vakre bindeverkshus og idylliske motiv hvorhen vi snudde oss.

For en tidligere kunsthistoriestudent var det utrolig å være i toppen av tårnet på den majestetiske og enorme gotiske kirken i Bourges.

Kald Sancerre fra området smakte nydelig etter sightseeingen.

Fabrikken ventet på oss, omkranset av en vakker skog der kastanjetrærne allerede hadde kastet bladene. Jeg kunne vandret rundt på området i timesvis, det er lite som er så vakkert som en høstskog.

Visste du at den berømte , bølgete formen på pai- og terteformer kommer fra Pillivuyts produkter?

Et høydepunkt var å vandre mellom hyllene i det gamle lageret av porselensformer. Hver form brukes under hundre ganger før en ny må støpes. Det vakre lyset, spindelvevet og det gamle lokalet skapte en   spesiell atmosfære.

Er ikke porselenet perfekt forvises det til porselenets evige marker. Bløtt, matt, mykt og ubrent. Sanselig og vakkert.

Serien Plissè er min favoritt og her står skålene på sirlige rekker før de skal brennes.

Frankrike innfridde. Og det samme gjorde Pillivuyt. Franske følelser for franskt porselen.

//MARTHE//

Psst: Pillivuyt uttales "pillivit"