KRYDDERBOLLER

Takk til Åshild for fantastisk oppskrift

I dag hadde jeg en fin prat om tradisjoner med de to døtrene mine. De lurte på hvorfor vi ikke kunne bake noe annet enn krydderboller. De ville gjerne ha skoleboller eller sjokoladekake. Jo, sa jeg, vi kan bake de tingene, men ikke akkurat nå. Nå er det tid for krydderboller, det er tradisjon. Og sånn kom vi inn på temaet. Jeg fortalte dem at det var viktig for meg å kjenne lukten av krydderboller i huset i adventstida, og det var de helt enige i. "De lukter gløgg og pepperkaker!", sa den eldste. Og jeg håper så inderlig at det er disse luktene de vil savne og ønske å komme hjem til når de blir store og skal klare seg selv. Da håper jeg at det lune mamma- og pappahuset vil lukte som det alltid gjorde før jul. Derfor holder jeg på disse tradisjonene, selv om det ikke er den største favoritten på bakefronten for døtrene mine. Ennå. Vi inngikk et kompromiss: jeg fikk bake mine krydderboller stappfulle av nøtter og rosiner, mens de fikk bake sine egne, uten det gode fyllet.

dscf6942

KRYDDERBOLLER

Ca 500 g hvetemel 100 g sukker 1 ts kardemomme 2 ts kanel ½ ts nellik ½ ts ingefær 60 g smør 3 ½ dl melk 50 g gjær 100 g rosiner 100 g mandler, grovhakka Egg til pensling Hold igjen litt av melet. Bland alt det tørre og smuldre i smøret. Rør gjæren ut i lunka melk. Bland til jevn deig og la den heve til dobbel størrelse. Bland i rosiner og halvparten av mandlane. Trill ut ca 20 bollar. Etterhev til de er lette og fine. Pensle med sammenpisket egg og dryss med mandler. Stek bollane midt i ovnen ved 225-250 grader i ca 10 minutt. Avkjøl på rist.

Husk å bruke H-melk og ekte smør, da blir de ekstra gode. Smør og brunost på toppen er nesten obligatorisk.

Og det aller viktigste: NYT!

Marthe Holien Bø1 Comment