I går var en sånn dag jeg alltid har sett for meg at vårdagene skal være når man har hus og hage. Ut på tunet alle mann, det er vår! Vi voksne med rake og spade, de små med stø kurs mot trampolina som endelig er hoppeklar igjen. Og vi må hoppe litt vi også, barn(s)lige som vi er.

Bort med alle kvister som trærne har kastet fra seg i vinterstormene, bort med grus som snøfreseren frekt har slengt langt opp på gressplenen. Radio på verandaen, naboer som stopper for en prat. En titt bort på kirsebærtreet som vi plantet for et par sesonger siden. Ja, det kommer i år også!

Utestua som kostes fri for løv, puter kommer på plass, spindelvev fjernes. Varme minner om fjorårets lyse sommerkvelder lager store forventninger til tida vi har fremfor oss (glemt er det faktum at sommeren i fjor var elendig)

Noen hagetips er på sin plass.

DETTE KAN DU GJØRE I HAGEN I APRIL

Beskjæring

En rekke busker og trær kan beskjæres nå. Nå er det også siste sjanse for å beskjære eple- og pæretrær og bærbusker, det må gjøres nå før knoppene springer. Bruk saks og sag for å fjerne døde, skadde og syke greiner fra busker og trær. En tommelfingerregel er at når bjørka har fått musører, kan rosebuskene beskjæres.

Plen

Når plenen har tørket opp, bør den rakes. Da får du fjernet dødt gress og mose samtidig som de unge gressplantene får lys og luft. I april er det fint å gi plenen første runde med fullgjødsel, ca 4-5 kg per 100 m2. Det er bedre å gjødsle lite og ofte, enn mye og sjelden. Plenen bør gjødsel i forbindelse med nedbør eller vanning for å unngå sviskader. Kalking er nødvendig kun hvert 2.-3. år.

Plante i krukker

  Stemor, løkblomster og ranunkler tåler litt kulde. Først når nattetemperaturen er over +5 C° kan du begynne å plante ut de andre sommerblomstene. Hvis du velger å plante ut mens det ennå er fare for frost, må du sette krukkene på et lunt sted om natten.

Luke

Hvis du begynner å fjerne ugress tidlig, vil det spare deg for arbeid senere.

Nyte

Husk at hagearbeid ikke skal være noe stress, nyt vårsolen og kos deg med at hagen våkner til liv.

(kilde)

Også er det jo så mye man kan gjøre for å lage vår inne. Hos oss er allerede plommegreinene på kjøkkenbordet i blomst, agurplanten en halvmeter høy og tomatplantene velduftende. I vinduet spirer baislikum og dill, rosmarinen er så stor at den har blitt krøllete på toppen. Og det beste av alt er at fikentreet (som så veldig stusselig ut i vinter) nå strutter med stolte, grønne blad.

Våren, altså!

Håper dere tåler enda noen gjenbruksbilder, denne gangen med et grønt snev av vår. Ny hard disc er forhåpentligvis snart på plass, og jeg er i gang for fullt igjen.

Glade vårdager!

//MARTHE//

IMG_1680IMG_2716IMG_2319IMG_2284IMG_1834

IMG_9760