ta plantene inn

Nå gjelder det å omfavne alt høsten har å by på før frosten kommer. Det er milde, vakre dager på Vestlandet, men blåsten har kommet og den river med seg blad og løv og greiner og minner meg på at naturen kler av seg i et forrykende tempo når vinden først får tak. Plommene på det ene plommetreet vårt klamrer seg fremdeles tappert fast, og jeg håper de klarer å henge der ut uka. Da tror jeg de endelig er klare for sylting og safting og baking. Min gamle sjel liker disse syslene, og jeg tror jeg i mitt stille sinn har ventet hele livet på å få leve som jeg gjør nå. Sakte, men sikkert lære meg å dyrke og høste og lage.

IMG_2640

Oliventrærne blåste over ende utenfor utestua her om dagen, og jeg tok det som et tegn på at de ville flytte inn igjen. Trærne vokser for hvert år, og har klart seg fint innendørs om vinteren i to år nå. De mister etterhvert de fleste bladene, men de kommer kraftigere igjen når sommervarmen returnerer. Enn så lenge får de stå i stua (som forøvrig alltid kommer skeiv ut på bilder, dere får ha meg unnskyldt, huset har ikke rette vinkler overalt)

IMG_2646

Høsttips til hagen og blomstene

  • Pelargoniene kan stå ute til den første frostnatten. Sett dem så i kjelleren over vinteren. Gi dem litt vann èn gang i måneden, og klipp dem nesten helt ned til våren.
  • Plant hvitløk ute. Nå er det tid for å plante løk. Om du vil prøve noe annet enn tulipaner, perleblomster og krokus, kan du sette ut hvitløk. Bruk feddene.
  • Plukk epler og lagre dem i et kaldt rom/kjeller. Da holder de seg lenge. Plukk ved dem som har skader, ellers sprer råten seg. lag saft eller bak med dem som ikke er fine.
  • Tulipaner trives best på steder som er varme og tørker litt opp om sommeren. Løken skal plantes omtrent dobbelt så dypt som selve løken. Sett dem tett, med ca 10 cm avstand.
  • Når sommeren går over til høst, er gjerne tomatplantene fulle av umodne tomater. Plukk dem av, legg dem i en skål eller heng dem på en tråd, så vil de modne etter et par uker. De smaker ikke like mye, men er gode i tomatsaus.
  • Tørk urter. Klipp stilker av urtene dine og heng dem opp på en snor i vinduet. Ikke heng dem fort tett, for da mugner de. Hvis du vil beholde den grønne fargen må de henge mørkt.

Og nå skal jeg ut å klargjøre min egen hage til vinteren. Eller kanskje binde en fin krans av løv. Høsten er fin!

Håper dere har fine høstdager!