plomme- og eplechutney med chilli

Høstens grøde er på topp nå når vi snart blar om til oktober. Greinene på epletrærne henger tunge mot bakken av saftige, syrlige og røde epledrømmer. Plommengreinene dras også mot den kalde høstbakken av sine runde og fristende skatter, og jeg føler meg rik som kan plukke favn etter favn. Ja, epletrær har vi ikke, men har du like snille naboer som vi, får du helt sikkert plukke et eple eller fire du også.

IMG_2572

Minstejenta og jeg fylte nesten utestua med plommer her en formiddag. Vi hadde det så gøy der vi brukte kosteskaft og ristet i greinene. Det regnet og trommet plommer, og det var en takknemlig jobb å plukke dem opp fra gresset etterpå. Men hva skulle vi lage? Mye forsvant i munnen, både hos oss selv og hos hyggelige gjester som kom tuslende over plenen. Men ennå var det flere skåler til overs, og jeg ville prøve noe nytt.

IMG_2578

På den fine matbloggen Enestående mat fant jeg en oppskrift på plomme- og eplechutney med et kick av chilli.

IMG_2595

PLOMME- OG EPLECHUTNEY MED CHILLI

Ca 1 kg plommer 250 g grønt eple, i biter 1 rød løk, grovt hakket 1 fedd hvitløk, finhakket 1 rød chili, finhakket 100 g rosiner 400 g brunt sukker 0,5 ts malt ingefær 1 ts malt kanel 1 ts malt koriander, eller knuste korianderfrø 0,5 ts salt 2 dl hvitvinseddik

Lag et snitt/kryss med en skarp kniv i hver plomme. Kok opp vann og ha plommene i vannet. La de ligge der i 30 sekunder før de løftes over i isvann. Dra av skinnet og fjern steinene.

Del plommene og eple i passe store biter og ha de over i en vid kasserolle/gryte. Tilsett hakket løk og hvitløk, rosiner, sukker og krydder. Hell til slutt over eddiken. Kok opp under omrøring. Senk varmen slik at chutneyen kan stå og putre godt på egenhånd til den tykner (uten lokk). Rør om innimellom.

Når plommechutneyen er tykk nok helles den over på rene varme glass. Oppbevares mørkt og tørt til glasset åpnes – oppbevar så i kjøleskapet.

IMG_2602

Den stod og putret i tre timer, og da jeg kom inn igjen etter en frisk tur i skogen var det himmelsk å møtes av den varme, trygge duften av krydder og frukt.

IMG_2608

IMG_2616

Mannen og jeg testet den til indisk korma i går. Kombinasjonen med chutney, raita, krydder og koriander var helt nydelig! Det neste blir å teste den til en god brie.

Prøv du også!

Håper dere har deilige høstdager. Her er det travle, men veldig fine tider. Bloggen genererer mye aktivitet som ikke vises her på bloggen, men som jeg kanskje kan bli flinkere til å snakke om. I oktober skal jeg på en foredragsturnè der jeg skal snakke til unge etablerere om å innrede på budsjett. Det blir mye gjenbruk, fikse ideer og forhåpentligvis litt inspirasjon. Gøy! På fredag tar jeg turen til det fantastiske huset til Hana Alendar, som mange av dere helt sikkert følger på @_HANA_STYLE_. Her blir det styling i fokus, og jeg gleder meg veldig! I oktober går også turen til Interiør- og boligmessen i Bergen med fine bloggkollegaer, og det er både bryllupsplanleggeroppdrag og skribentoppdrag i kalenderen min. Ja, og min faste jobb på biblioteket. Travle, fine dager. Desto viktigere er det å pusle med ting man liker, være ute i naturen, lage deilig mat, finne små pauserom i hverdagen.

Litt snikk, snakk på slutten her altså, jeg er i det skravlesalige humøret om dagen.

Lag dere gode dager!

//MARTHE//

Marthe Holien Bø3 Comments