ramsløk

Vi har dilla på ramsløk! I svigerslekta mi har ramsløken vært et kjært innslag på frokost- middags- og koldtbordet i flere år. Vi har spist uante mengder flatbrød med et tjukt lag deilig salt ramsløkssmør. Siden vi flyttet til Stryn er det svigermor som har sørget for at lageret med de grønne hvitløkduftende, supersunne bladene har fylt seg opp hver vår. Men dette året var det på tide at jeg sanket godsakene selv.

IMG_1133

 Jeg og mannen tok på oss støvlene, fulgte anvisningen om å følge veien helt til den møtte fjorden ved et fossefall, og klatret et lite stykke opp under fjellet. Spennende å jakte den grønne skatten, og gleden var stor da det bugnet av blader og knopper og hvite, vakre blomster. Hele stedet duftet sterkt løk, og det er ikke uten grunn at veksten kalles norsk villhvitløk.

IMG_1140

Jeg har flere måter jeg bruker bladene på, og jeg ser at Julie gjør det på omtrent samme måte. Gå gjerne til hennes blogg for mer nøyaktige oppskrifter enn mine. Her skjer det meste på slumping, prøving og feiling. Dette er noen av måtene å nytte seg av de smaksterke bladene på:

Ramsløkpesto

Bruk bladene på samme måte som du bruker basilikum i tradisjonell pesto. Putt ramsløkblader, parmesan, smaksnøytral olje, litt salt, valnøtter (eller selvfølgelig pinjekjerner, men jeg synes valnøtter gir en spennende smak) og sitron i en blender.

Ramsløk-kremost

Jeg finklipper noen av ramsløkbladene og blander de med naturell kremost. Bladene er veldig smaksterke, så en liten teskje holder i massevis til en boks Philadelphia (300 g)

Ramsløkolje

Moste eller klipte blader blandes med olje. Husk at oljen må dekke bladene. Holder seg i ett år i kjøleskapet. Fyll på med olje etterhvert som du bruker av den.

Ramsløkssmør

Sett smøret i romtemperatur og vent til det er mykt. Bland inn finklipte ramsløkblader.

Julie har også en spennende oppskrift med ramsløkssalt som jeg skal teste i kveld. Synes det høres helt strålende ut å drysse et lite dryss ramsløk på eggene mine.

IMG_1146

IMG_1147

 Jeg vil gjerne høre fra dere om dere sitter inne med noen gode ramsløkoppskrifter. Og vil du drive matauk og kneplukke dine egne grønne skatter bør du forte deg. Sesongen er kort, og bladene jeg plukket er allerede på hell. Unge blader er best, og sesongen varer fra april til begynnelsen av juni.