En smak av jul: krydderboller

Du vet den følelsen når du står og hutrer utenfor ei husdør. Du er våt av regn, det blåser, og det gylne lyset fra innsiden av huset lokker. Døra åpnes og en varm, trygg duft av bakst ønsker deg velkommen og gir deg umiddelbart den hjemmekoselige følelsen. Her må det være godt å være.
Den følelsen fikk jeg forrige helg da jeg besøkte mannens søster og svoger. "Her lukter det gløgg", var det første jeg sa da jeg tråkket over dørstokken. Gløggen kom på bordet den også, men lukten jeg kjente kom fra bollene som var på vei inn i ovnen. Deilige, myke, lune krydderboller. Helt fantastisk med smør og brunost på.
Jeg måtte selvfølgelig spørre om oppskrift. Så nå har oppskriften som opprinnelig kom fra mannens tante, gått veien via mannens søster og videre til bloggverdenen. Håper dere liker den!

Her lades det opp til seinvakt på biblioteket og siste jobbdag før ferien tar tak og omfavner meg. Det gjøres med julemusikk, kos med pus, pakking av de siste pakkene. 

Litt for idyllisk, spør du kanskje? Neida, det stresses titt og ofte her også, men akkurat denne formiddagen har jeg pålagt meg selv ro og kos.
Her får dere oppskriften på krydderbollene, på det fineste skriftspråket i Norge. 
KRYDDERBOLLAR

Ca  500 g kveitemjøl
100 g sukker
1 ts kardemomme
2 ts kanel
½ ts nellik
½ ts ingefær
60 g smør
3 ½ dl mjelk
50 g gjær
100 g rosiner
100 g mandlar, grovhakka
Egg til pensling
Hald igjen litt av mjølet. Bland alt det turre og smuldre i smøret. Rør gjæra ut i lunka mjelk. Bland til jamn deig og la den heve til dobbel storleik. Bland i rosiner og halvparten av mandlane. Trill ut ca 20 bollar. Etterhev til dei er lette og fine. Pensle med samanpiska egg og dryss med mandlar. Steik bollane midt i omnen ved 225-250 grader i ca 10 minutt. Avkjøl på rist.

Husk og bruk H-melk og ekte smør, da blir de ekstra gode.

Ønsker dere en god torsdag, kjære lesere!

Marthe Holien Bø10 Comments