Jul i midtstua

I går trakk jeg på meg støvlene, sleit øksa opp fra hoggestabben og lusket over jordet. Med blikket heva mot fjella som har fått melistopper, og knusktørre grastrå under skoa var jeg klar for å hogge meg et blogg-tre. Ja, vi kaller det det her i familien. 

Kompromisset har blitt inngått, det blir to trær i familien i år. Et vindskjevt, litt glissent tre som jeg får full råderett over og et tradisjonelt grantre som alle i familien drar ut for å finne, hogge og deretter pynte.

Tilbake til turen min over jordet i går. Det er et gammelt beite på gården, hvor det renner ei elv. Over den går det en gammel steinbru, og det hele er reint så idyllisk. Her vokser det bjørnebær  og villbringebær om høsten, samt masse einerbusker. Det var en slik busk jeg var på jakt etter, og jeg måtte ikke langt inn i beitet for å finne det perfekte treet.

Jeg fikk lirket meg på plass mellom stikkende greiner, tørre kvister og langt, klissete gress. Øksa ble svingt… og svingt. og svingt. Jakka ble kastet, noen gloser ble uttalt, svetten ble tørka, og øksa ble svingt igjen. Før jeg måtte le av meg selv og innse at jeg aldri blir noen god tømrer.

Derfor fikk det fine einertreet stå, dog med en del sårskader hist og her (dere må for al del ikke tro jeg klarte å treffe samme sted med øksa to ganger). Noen store greiner av samme art ble derimot med hjem, og jeg svinset lykkelig over jordet, selv om jeg følte meg som en nålpute med strikkegenseren gjennomboret av einernåler.

Og sånn ble det jul i midtstua. Med en stor einerkvist til juletre, pyntet med stjerner fra Det gamle apotek i Aarhus, og et enkelt tre laget av washi-teip, pyntet med en trestjerne kjøpt på nevnte butikk. Det gamle apotek finnes forøvrig i København også, og er virkelig stedet om du vil ha fin, og ikke minst billig, julepynt.

Det ser ut som det blir en jul i naturtoner her. Fargene har fått en liten pause hos meg. Jeg er ikke lei, og det finnes fremdeles mange farger her, men nå kjente jeg hvor deilig det var å omgi seg med hvitt, brunt, messing, kobber, en dæsj svart og mye grønt.
Og nå er vi i desember dere. Den luneste måneden i året. Vi startet desember med filmkveld på loftet rett etter barnehagen i dag. Alle fire klemt oppå samme madrass, Flåklypa, grøt, marsipan, klementiner og pepperkaker. Det blir en tradisjon, uten tvil.
Nyt desember, og ha en fin kveld!

Marthe Holien Bø5 Comments