Drømmedøgn i Aarhus

Byferie… Bare smaken av ordet, bare å kjenne den liflige forventningen av ekstra god kaffe, store hotellsenger og nye opplevelser fikk det til å kile i magen på den gode måten, da jeg satte meg på flyet til Aarhus denne uka.
Jeg elsker bygda. Den friske lufta som river på en deilig måte i lungene, stjernehimmelen som er klarere enn noe annet sted, stillheten når mørket kommer og den eneste forstyrrelsen gjennom natta er en liten pus som mjauer på tunet.
Men byen… sukk, jeg må ha denne pulsen innimellom, må ha litt bråk og mas og liv rundt meg.
Våkne opp, trekke for tunge gardiner, se skylinen av gamle byhus, industri, stillas og heiskraner.
Spise frokost på Emmerys, som gjør et stort (og flott) nummer ut av å bruke rene og økologiske råvarer. Med på turen var matbloggerne Fru Timian og Chikujenta, og det var inspirerende med spennende diskusjoner om hvorfor vi blir mer og mer opptatt av hva vi putter i munnen, og hvor det vi spiser kommer fra. Og konklusjonen var vel temmelig klar; vi har mye å lære av danskene som er helt rå på økologi og tilgjengelighet av ren mat. 
Gode samtaler, god mat.

Og god dessert. Fint gulv. Mette mager.

 

Så trenger vi frisk luft, og reiser ut på landet. Gjennom en skog med høye trær, ut til den flate landsbygda, opp en lang vei, forbi en herskapelig gård i karakteristisk dansk stil. Bindingsverk og ting som gir meg en nostalgisk, rolig følelse. Er det minner fra danmarksferier som liten, tro? Jeg vet ikke, vet bare at jeg kjenner meg hjemme her.
Suger først til meg den fantastiske arkiteturen på Moesgaard museum. Helt nytt, Dronning Margrethe åpnet det i midten av oktober.
Så utstillingene, som får det til å krype kaldt nedover ryggen. Alle sansene blir vekket, når filmer med vikingslag vises på veggene. Plutselig går vi som på mose, gulvet gir etter. Du kan ikke forholde deg nøytralt til dette museumet, som har arkeologiske og etnografiske utstillinger. Virkelig et sted å komme tilbake til.

Så tilbake til hotellrommet. Comwell hotell er gjennomdesignet av Hay. Ingen hemmelighet at jeg digger dette.

Og jeg har besøk av en undulat. Hei!

Vi sykler. Ned mot havna, som endelig er åpnet for annet enn industri. Det bygges overalt, nyskapende arkitektur, og det er utrolig fint å sykle i trange gater med brostein for så å plutselig sykle på brede, nye gater med moderne arkitektur ragende over de sykkelsusende kroppene våre. Vinden biter, men vi plystrer og synger og ler. Det er gøy å sykle! 

Ekstra gøy på fine sykler med skinnseter og kurv med plass til en hel verden.
Glad!

Vi må ha kake.

Kulden har satt seg helt inn til beinet, og vi må tines opp. Hvordan kan det gjøres bedre enn å drikke varm, varm kaffe og spise bringebærsnitter på marmorbord i et gammelt hus?
Vi er i Den Gamle By, et spillevende frilufstmuseum som viser Danmarks byhistorie. Dette var virkelig som å tre inn i hus fra 16-, 17- og 1800-tallets gamle Danmark. Og overalt var det virkelige mennesker som bakte og vasket og forberedte til jul.

Stemning, vakkert lys, snart jul. Det jobbes.

Kvelden har kommet, varmen er tilbake, vi kryper innenfor dørene til Nordisk Spisehus. Restauranten som har Michelin-tema fra Oslo og Stockholm på menyen. Sansene og smakene forkjæles med avsindig god mat. Stekt havtaske med miso- og østersglasering, reddiker, glasskål, tempura og persille. Okstestek med stekt sortkål, grønnkål, purreløksolje og jordskokksaus. 
Det var akkurat så godt som det høres ut.
Nye bekjentskaper. Fine samtaler. Smil.
Og nå har jeg ikke nevnt de julepyntede gatene i det som er kåret til Danmarks beste shoppingby. Lys, latinerkvarteret, lukten av brente mandler, julemusikk i butikkene.
Jeg fikk juleroen i denne byen. Og jeg skal tilbake.
Aarhus, du var fin!
Tusen takk for en fin tur Hviit, Fru Timian, Julie og Visit Denmark.

Marthe Holien Bø3 Comments