Urtene lever!

Jeg elsker urter. Sånn virkerlig elsker urter. De forskjellige smakene, hvordan de alle lukter så forskjellig, gleden av å kjenne igjen luktene, hva de gjør med maten (både smaksmessig og utseendemessig).

Den idylliske drømmen om livet på landet har alltid innehold en bugnende grønnsakshage. Rosmarin, timian, persille, gressløk, koriander, og selvfølgelig min favoritt - basilikum. Jeg skulle slentre ut i hagen mens pastaen kokte, gjerne iført et eller annet flagrende, bære med meg kvaster med ferske duftbomber som skulle få tilføre maten det lille ekstra.

Derfor satte jeg igang produksjonen tidlig i vår. Snart stod det stolte, små spirer i hver fordypning av eggekartongene våre. Melkekartonger ble delt i to og fikk ny funksjon som varmt, trygt hus for rakryggede urter. Alt gikk fint, og alle hjerter gledet seg.

Men et sted gikk det galt. Bailikumen ble brun, timianen tørket (ikke på den gode måten), rosmarinen ga opp. Og det samme gjorde jeg.
Men takket være snille mennesker og gode venner har urtebeholdningen steget betraktelig her i huset. I går fikk jeg en pose fylt med urter fra vår kjære nabo og gode venn (takk Ingeborg). Sånne gaver gleder. Og gjør gulrotsuppa mye bedre.

I tillegg har hyggelige mennesker hos Fiskars sendt meg noe av det kuleste jeg har sett (sponset), nemlig en Fiskars Kitchen Garden. Denne har jeg vært så spent på å prøve, og den har bodd hos oss noen uker nå. Og urtene mine lever! Jeg har testet denne med butikkjøpte urter, noe av det vanskeligste å holde liv i, spør du meg. Men nå har flere av urtene vokst ut fra åpningen på toppen og stortrives. Så gøy!

LED-lys og beskyttelse fra vær og vind i et fuktighetskontrollert miljø gjør at vi kan nyte det som virkelig er en hverdagsluksus, nemlig friske urter på maten hver dag. Man kan visstnok dyrke urter i den også, og det skal jeg prøve utover høsten.
Så den idylliske drømmen om urtehage fikk en litt annen utgang enn jeg hadde sett for meg i utgangspunktet. Men det viktigste er at tilgangen er der. Og at jeg fremdeles kan høste urtene iført flagrende gevanter.

Fin dag til dere!

Marthe Holien Bø9 Comments