Danish delight

IMG_4727.jpg
"Mamma, hvorfor går du så mye i Købenahvn", spurte fireåringen da jeg for femte gang i år slepte den tunge kofferten min ned trappa for å sette kursen mot kongens by. "Jo, for mamma elsker den byen". Og nå er jeg hjemme igjen, etter tre dager i byen som gjør at jeg faller hodestups, gang på gang, hardt og intenst. Og forelskelsen er dypere enn noen gang, etter mange nye opplevelser, møte med spennende gater jeg ikke visste fantes, nye smaker, nye vennskap. 
Jeg er ikke alene om å trekkes mot denne byen, og er du av dem som har en københavntur i vente vil jeg liste opp noen opplevelser og steder som jeg mener er verdt en kikk, en ekstra omvei og noen timer eller minutter av den verdifulle ferietida. 
Radisson Blu Copenhagen
Verdens første designhotell møter deg med ti Egget-stoler i resepsjonen, Arne Jacobsen-bestikk i restauranten og Svanen-stoler på alle rom. Med en nydelig utsikt til Tivolis titusen tente lys var det magisk å åpne vinduet på rommet mitt i femtende etasje og høre saksofonspill fra gatenivå. Klisjè, men like fullt fantastisk. 

Og når vi fikk komme inn på rom 606 som er uforandret siden åpningen i 1960 banket designhjertet litt ekstra hardt. Hele hotellet er designet og opprinnelig innredet av Arne Jacobsen.
Restauranten på toppen av hotellet, Alberto K, kan foruten fantastisk utsikt, skilte med mat i verdensklasse. Med utsikt til kokkens Bocuse D´or-statuett smakte boblene og de små rettene litt ekstra godt.

Tivoli
Vi ruslet over veien fra hotellet og idet vi gikk under den buede inngangen til Tivoli, kikket opp og ble møtt av hundrevis av lys, trengte julestemningen seg på. En kjent duft av granbar og gløgg, blandet med danske tradisjoner som æbleskiver og spanskestenger gjorde at jeg kjapt konkluderte med at her må jeg tilbake neste år- da med mannens hånd i min og med to små jenter som garantert vil trives i Tivolis magiske univers. 
Nimb
Nimb-bygningen har alltid vært Tivoli for meg, men jeg har aldri vært innenfor veggene. Det fikk vi denne gangen, og bak den lyssatte fasaden var det flotteste hotellet med fantastiske suiter, store saler med fyr på peisen og de vakreste blomsteroppsatser blandet med bakeri, restauranter og en vinkjeller jeg garantert skal tilbake til. Eller hva sier dere til kombinasjonen gamle mursteinsvegger, Hans Wegners Y-stoler, tapas og vin? 
Suite på Nimb-hotellet. Eksklusivt, med egen terasse ut mot Tivoli. Det blir nok med drømmen å få bo her.
 Keramikken til Kähler har vært å se på omtrent samtlige interiørblogger de siste årene, og vi var spent på om maten var like god som designet på Restaurant Kähler i Tivoli er fint. Det ble en fantastisk matopplevelse, med kammuslinger, julegris, oster og en spennende dessert med flytende nitrogen som røykla halve bordet. Latter iblandet noen gledestårer (helt sant) da julemusikken kom på for fullt, lysene fra Tivoli utenfor vinduet og en takknmelig og glad gjeng rundt bordet gjorde at denne kvelden i Tivoli var magisk. 
Design og shopping

Vi hadde et stort fokus på interiør og design på denne turen, og vi ble introdusert for mange godbiter. Et nytt favorittområde av sentrum er Gothersgate og Gammel Mønt (gaten vest for Gothersgate), bare et steinkast unna Strøget. Hit må dere dra. Her er alle disse butikkene du bare vil være i. Steder du hele tiden finner noe nytt. Mengder med inspirasjon.
Superlove - House Doctor, Bloomingville, Lucie Kaas, Orla Kiely, Nomess, Plint m.fl.
Beau Marchè - kafè, interiør, vinbar. Sjekk ut den nydelige, lille kafèen i bakgården.
Wiingaard boheme interior - Stedet for deg som liker store reklamebokstaver, gamle Jielde-lamper, hjortegevir og plansjer, apotekerglass og kart.
Kirk&Skov - Tidligere Marimekko Concept Store, nå også med flere merker som &Tradition, Louise Roe, Àpres Ski, RosenbergCHP, Ivana Helsinki, Tolix, Fermob m.fl.
Posterland - her kan du gå deg vill i postere og print.

Kafèen i bakgården til Beau Marchè.

Wiingaard Boheme Interior

Wiingaard Boheme Interior
Så beveget vi oss ut av Gammel Mønt.


Arttiles - et av høydepunktene for meg. Jeg kjente godt til disse tøffe jentene fra før, hadde lest reportasjer fra hjemmene deres og lenge hatt lyst på en av de unike flisene deres. Vi fikk komme til verkstedet og show room´et til Trine og Anette i Oehlenschlægersgade 30. Med kaffe i hånda shoppet vi fliser og fikk høre historien til disse jentenes flisesatsing. Besøk web shop´en her

Designers Zoo - Et konsept med dansk kunsthåndverk og design over to etasjer, med skiftende utstillinger og syv arbeidende verksteder. Her fikk vi blant annet se verkstedet og møte mannen bak Bønnebordet. Du kan også se design fra Anne Black, Finnsdottir (min favoritt), Anne Jørgensen, Ditte Fischer, Henriette Duckert, Inge Vincents m.fl. Vel verdt en kikk.

Fasaden til Designers Zoo og stabler av Bønnebord.
Det føles fint å ha blitt kjent med nye sider av København. Og jeg må tilbake. Fort. Helst en gang til før jul, i allefall til våren. 
Jeg har spart noen godbiter til dere som kommer på bloggen etterhvert. Blant annet en gate på Nørrebro som må oppleves.
Tusen takk til Visit Denmark som tok med seg Hviit, Elisabeth Heier, StylizimoAnettes Hus og meg på tur. Makan til flotte folk! Nye vennskap er laget og jeg sitter takknemlig igjen for alt denne bloggen tar meg med på av eventyr.
Ønsker alle en god kveld!
Marthe Holien Bø5 Comments